Ο Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος του Animasyros Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων που διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο στο θέατρο Απόλλων και αλλού στο νησί, μάς εξηγεί τι έκανε το φεστιβάλ να γεννηθεί, να ανθίσει και να ριζώσει για τα καλά στη Σύρα.

Αγαπημένο «κινούμενο σχέδιο»; Ποια έβλεπες μικρός, ποιο σε έκανε να ενδιαφερθείς και να δεις έξω από τα κλισέ;
Ο Tintin ήταν ανέκαθεν ο αγαπημένος μου, γιατί ήταν μικρομέγαλος, σαν κι εμένα. Ως παιδί μεγάλωσα στη δεκαετία του ’80, με την έκρηξη δια της τηλεόρασης των ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων που παρουσίαζαν μια αλλόκοτη, σχεδόν εξωτική εικόνα του δυτικού κόσμου που είχαν οι Ασιάτες πριν την παγκοσμιοποίηση.

Γιατί animation στη Σύρο;
Γιατί η Σύρος είναι ένα πανέμορφο ιστορικό νησί με εξαιρετικές πολιτιστικές υποδομές. Και γιατί Ερμούπολη και Άνω Σύρος με την πολυμορφική και αρκετά γεωμετρική αρχιτεκτονική διάταξή τους σε δυο λόφους θυμίζουν σκηνικό από κινούμενα σχέδια.

Τι σχέση έχεις με το νησί;
Σχέση αγάπης κι όχι καταγωγής. Γεννήθηκα στην Αθήνα και κατάγομαι από την ορεινή Κορινθία. Τη Σύρο την επέλεξα, δε με επέλεξε.

Πρώτες αναμνήσεις;
Ως παιδί παραθερίζαμε στο σπίτι φίλων μας στο Φοίνικα. Ήλιος, ξυπολησιά και οι εξέδρες κολύμβησης στις παραλίες με μια παιδική μου φίλη που δυστυχώς δεν ζει πια είναι οι πρώτες αναμνήσεις μου.

Κρυφό σημείο στο νησί;
Ο αρχαιολογικός περίπατος στην Χαλανδριανή. Όχι ιδιαίτερα κρυφό σημείο, αλλά ένα απομακρυσμένο και κάπως μοναχικό ταξίδι στην λαμπρή προϊστορία του νησιού.

Αγαπημένα σημεία;
Κάθε σημείο του θεάτρου Απόλλων, η εξέδρα στα Αστέρια, η παραλία της Αμπέλας, το ανατολικό αίθριο στο Δημαρχείο, ο κεντρικός δρόμος γεμάτος χαμόγελα στην Άνω Σύρα.

Πώς την περιγράφεις σε κάποιον που δεν έχει έρθει;
Όμορφη και παράξενη, βαθύτατα Ελληνική και Ευρωπαία, η Σύρος τα έχει όλα.

Σε έχει θυμώσει ποτέ;
Όχι, θυμό δεν αισθάνθηκα ποτέ, απογοήτευση όμως ένιωσα κάμποσες φορές.

Τι περίμενες από το φεστιβάλ; Έχει ξεφύγει από τις προσδοκίες σου;
Προσδοκούσα να στήσουμε ένα μικρής κλίμακας αποκεντρωμένο πολιτιστικό θεσμό αφιερωμένο σε μια ανερχόμενη μορφή τέχνης. Από πέρυσι πια κατάλαβα ότι ξεφύγαμε από την κλίμακα του νησιού, κάτι που μου προκαλεί αμφίθυμα συναισθήματα, καθώς για μένα η κλίμακα της Σύρου είναι ιδανική.

Το φεστιβάλ σε νούμερα, μέσα στα χρόνια;
Κάτι λιγότερο από 80 ταινίες σε ένα διαγωνισμό την πρώτη χρονιά, το 2008, φέτος πάνω από 300 σε τρία διαγωνιστικά τμήματα. Μια και τσαλακωμένη η οθόνη στον Απόλλωνα τότε, τρεις υπερσύγχρονες σήμερα, εκτός από το θέατρο, μια ακόμη στο χειμερινό Παλλάς και μια υπαίθρια στην Πλατεία Μιαούλη. Ομάδα παραγωγής 11 ατόμων την πρώτη χρονιά, πάνω από 80 ΑΝΙΜΑΝΙΑΞ φέτος!

Τι σου λένε οι ξένοι που έρχονται για το φεστιβάλ;
Οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες που έρχονται για το φεστιβάλ, μου λένε για την Ερμούπολη. Εκστασιάζονται από την απροσδόκητη – σχεδόν φλωρεντινή – ομορφιά, τον απέραντο ορίζοντα πέρα από το Νησάκι, την πεντακάθαρη παραλία πλάι στο λιμάνι, τη σεμνή φιλοξενία των ντόπιων.

Καλύτερα λόγια που έχεις ακούσει από ντόπιους, αλλά και χειρότερα (ας πούμε «τι μας τους κουβαλάς εδώ αυτούς τους τρελούς καλλιτέχνες», λέμε τώρα…)
Δεν έχω ακούσει αρνητικά σχόλια, αν και μου φαίνεται απολύτως εύλογο να υπάρχουν. Από τα θετικά, πάντα με συγκινεί το απλό «ευχαριστώ για ό,τι κάνετε για το νησί μας» που de facto είναι και νησί μου πλέον!

Αγαπημένοι characters του νησιού; (εγώ έχω αδυναμία το Λάκη, στην παραλία των Αστεριών…)
Ο Ανιμασπύρος, μασκότ του Animasyros από το ξεκίνημα και οι υπέροχοι ηλικιωμένοι, αυτοί οι πραγματικοί συριανοί άρχοντες, στα καφενεία της πόλης.

Τι παίρνεις μαζί σου, πάντα, φεύγοντας;
Το φως στο Δήλι, τη μαγεία της αρχιτεκτονικής και την αρμύρα των Βαποριών, την αδιόρατη μελαγχολία των νησιωτών και τη διαρκή λύσσα μου να δω τη Σύρο να πηγαίνει μπροστά.

Για ποιο πράγμα στη ζωή σου είσαι πιο περήφανος;
Για τη χώρα μου, για τα επιτεύγματα της κοινωνίας μας είμαι μόνον υπερήφανος. Και συντετριμμένος για τις αποτυχίες μας ταυτόχρονα.

Ο Βασίλης Καραμητσάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976, από οικογένεια με ρίζες στην ορεινή Κορινθία. Αποφοίτησε από το Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών και από το Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Ρόττερνταμ, Αμβούργου και Αιξ-Μασσαλίας III. Είναι δικηγόρος Αθηνών από το 2002 και έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος του Υπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας την περίοδο 2012-2014 και ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας την περίοδο 2003-2004. Είναι ιδρυτικό μέλος της πολιτικής κίνησης ΜΠΡΟΣΤΑ. Ειναι πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ – Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων και του Animasyros Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων.