Φοίνικας

Ο Φοίνικας είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό το οποίο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σύρου. Περιλαμβάνει τον οικισμό Βήσσα με 733 κατοίκους. Ο πληθυσμός του ασχολείται πρωτίστως με ιδιαίτερα ακμάζουσες αγροτικές δραστηριότητες (πτηνοτροφία, ανθοκομία, κτηνοτροφία, καλλιέργεια κηπευτικών).

Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε σημαντικά ο τουρισμός, λόγω της θαυμάσιας φυσικής θέσης και των ικανοποιητικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι τουριστικές επιχειρήσεις του χωριού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Φοίνικας διαθέτει το μοναδικό φυσικό λιμάνι της Σύρου, μετά από αυτό της Ερμούπολης, προφυλαγμένο από τους Βόρειους ανέμους. Το γραφικό αυτό λιμάνι είναι καταφύγιο, σταθμός ανεφοδιασμού και ελλιμενισμού μικρών σκαφών αναψυχής, με όλες τις απαιτούμενες παροχές (τροφοδοσία νερού, καυσίμων, πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία, ελληνικό και ξένο τύπο). Στα δυτικά υπάρχει οργανωμένη μαρίνα που καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εξυπηρετεί τους ιστιοπλόους.

Η όμορφη, ανοικτή και καταπράσινη παραλία του Φοίνικα, με τη χρυσή αμμουδιά, τον άνετο χώρο στάθμευσης, τα θαλάσσια παιχνίδια και σπορ, προσφέρει ξεχωριστές στιγμές ξεκούρασης, χαλάρωσης και απολαυστικούς περίπατους στο γραφικό της ακρογιάλι. Αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδο μπάσκετ και παιδικές χαρές απασχολούν ευχάριστα τους μικρούς παραθεριστές σε ασφαλείς και ευχάριστους χώρους.