Ανακαλύψτε τη Σύρο

Την πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Η Σύρος βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν των Κυκλάδων, 83 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 62 ναυτικά μίλια από τη Ραφήνα με έκταση 84,069 τ.χλμ. Το ταξίδι με το συμβατικό πλοίο διαρκεί περίπου 4 ώρες, ενώ με τα σύγχρονα ταχύπλοα διαρκεί λιγότερο από 3 ώρες. Είναι περιτριγυρισμένη ανατολικά από τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, δυτικά από τη Σίφνο, Σέριφο, Κύθνο, Κέα και βόρεια από τη Γυάρο. Από το λόφο της Άνω Σύρου μπορεί να δει κανείς όλα αυτά τα νησιά και αμέσως θα καταλάβει γιατί η Σύρος εξελίχθηκε σε διοικητικό, εμπορικό, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο των Κυκλάδων.

Έχει πληθυσμό περίπου 20 χιλιάδες κατοίκους, ορθόδοξους και καθολικούς και πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, «Η Αρχόντισσα του Αιγαίου», χτισμένη αμφιθεατρικά στους λόφους που περιβάλλουν το λιμάνι. Η Ερμούπολη δημιουργήθηκε μέσα στις φλόγες τις ελληνικής επανάστασης του 1821 από πρόσφυγες που ήρθαν από την επαναστατημένη Ελλάδα, όταν έγιναν οι μεγάλες σφαγές από τους Τούρκους. Γοητεύει αμέσως η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της, καθώς είναι ίσως η μοναδική κλασσική πόλη που έχει απομείνει στην Ελλάδα. Μια αρχιτεκτονική που μαρτυρά την ιστορία της Σύρου που ξεκινά από τους πανάρχαιους χρόνους και καταλήγει στο σήμερα. Ένας αριστοτεχνικός συνδυασμός του παλιού με το νέο, του κλασσικού με το μοντέρνο.

Ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου, κτισμένος στον ψηλότερο λόφο, πάνω από το λιμάνι, στεφανωμένος από την καθολική επισκοπή του Αγίου Γεωργίου, μένει ανέγγιχτος από το πέρασμα του χρόνου. Ολόκληρη η πόλη είναι ένα αξιοθέατο για την αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική της, με τα στενά δρομάκια, τα χαμηλοτάβανα σπίτια και τα αμέτρητα σκαλοπάτια.

Το βόρειο μέρος του νησιού ονομάζεται «Απάνω Μεριά» και είναι ορεινό, ενώ στο νότιο μέρος, που είναι πεδινό, βρίσκονται οι περισσότεροι οικισμοί, χωριά και παραλίες της Σύρου. Η Απάνω Μεριά, με τη γραφικότητα της και την ηρεμία της, προσφέρεται για εξερεύνηση καθώς οι δρόμοι και τα μονοπάτια ναι μεν είναι ελάχιστα, αλλά οδηγούν μέσα από ένα εκπληκτικό τοπίο με βράχια, σπηλιές, γεφυράκια στις παρθένες στις άβατες παραλίες του νησιού. Αντίθετα, το νότιο μέρος της Σύρου είναι οδικά άριστο με ασφαλτοστρωμένους δρόμους που συνδέουν όλα τα χωριά μεταξύ τους αλλά και με την Ερμούπολη. Οι οικισμοί εδώ είναι αναπτυγμένοι τουριστικά, με σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και οργανωμένες παραλίες.

Αξιοθέατα
Παραλίες

Βρείτε κατάλυμα

Δίπλα στη θάλασσα ή στην καρδιά της νεοκλασσικής Ερμούπολης