Δημαρχείο Ερμούπολης

Το Δημαρχείο της Ερμούπολης στην πλατεία Μιαούλη αποτελεί κόσμημα για την πόλη και δεν είναι τυχαίο ότι έχει χαρακτηριστεί «έργο τέχνης» με υπουργική απόφαση. Το μεγαλοπρεπές αυτό κτίσμα που είναι τριώροφο από την πλευρά της πλατείας και διώροφο από την πίσω πλευρά λόγω της κλίσης του εδάφους, χτίστηκε το 1876 υπό την επίβλεψη του Ερνέστου Τσίλλερ και είναι εμπνευσμένο αρχιτεκτονικά από τρεις διαφορετικούς ρυθμούς: τον τοσκανικό, τον ιωνικό και τον κορινθιακό.

Από τα χαρακτηριστικά του ξεχωρίζουν η επιβλητική σκάλα πλάτους 15,5 μέτρων, δύο πτέρυγες με πέντε κατακόρυφους άξονες παραθύρων δεξιά και αριστερά, οι προεξοχές, οι πύργοι, το μαρμάρινο αέτωμα, οι προσωπογραφίες των παλιών δημάρχων και άλλα.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, το έργο ολοκληρώθηκε επί δημαρχίας Δ. Βαφιαδάκη, ενώ σε μετέπειτα χρόνους έγιναν περαιτέρω εργασίες αποκατάστασης και εσωτερικής διακόσμησης. Η ιστορική του σημασία, μεταξύ άλλων, αναδεικνύεται από την ταύτισή του με την πλατεία και τα σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της χώρας που συγκέντρωναν εκεί τις αντιδράσεις του κόσμου. Το κτίριο σήμερα στεγάζει τα γραφεία του Δήμου Ερμούπολης, Δικαστήρια και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Πλατεία Μιαούλη
Ερμούπολη Σύρου
22813 61000
www.syros-ermoupolis.gr