Κίνι

Στη δυτική πλευρά της Σύρου –μόλις 9 χιλιόμετρα από την Ερμούπολη– συναντάμε το Κίνι, ένα γραφικό παραθαλάσσιο ψαροχώρι, με μια αμμώδη παραλία στην οποία έχει μάλιστα απονεμηθεί Γαλάζια Σημαία, απόδειξη μιας καθαρής και καλά οργανωμένης ακτής. Εκεί υπάρχουν ταβερνάκια, εστιατόρια και καφετέριες όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το μοναδικό –σε αρμονία χρωμάτων- ηλιοβασίλεμα συντροφιά με καφέ ή ουζάκι.

Πριν φτάσει κανείς στο χωριό συναντά το μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας, κτισμένο κατά τον προηγούμενο αιώνα, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τις εξαιρετικές εικόνες που απεικονίζουν το βίο της Αγίας. Στο μοναστήρι λειτουργεί έκθεση χειροποίητων υφαντών, τα οποία είναι φτιαγμένα με τον παραδοσιακό αργαλειό. Στο λόφο του χωριού βρίσκεται ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου που γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο.

Σε απόσταση 100 περίπου μέτρων από την παραλία του χωριού βρίσκεται το «Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών, Εργαλείων, Υδρόβιων Οργανισμών και Οστράκων», το μοναδικό μουσείο τέτοιου είδους στις Κυκλάδες.

Αρκετά έντονο είναι το πολιτιστικό στοιχείο και στο Κίνι καθώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις αλλά και εκθέσεις από τον Ναυτικό Οικολογικό Πολιτιστικό Όμιλο Κινιού. Στις 29 Ιουνίου, διοργανώνεται το πανηγύρι του Αγίου Πέτρου, μια δημοφιλής γιορτή για ντόπιους και επισκέπτες. Η εικόνα του Αγίου περιφέρεται με καΐκι στον όρμο του Κινιού με τη συνοδεία και άλλων στολισμένων πλεούμενων. Στο πανηγύρι προσφέρονται κρασί, κακαβιά, παέλια και το γλέντι συνεχίζεται με ζωντανή μουσική, τραγούδι και χορό. Το Δεκαπενταύγουστο αναβιώνει το έθιμο «φωταρίδες». Κάθε οικογένεια ανάβει φωτιές μέσα σε τσίγκινα τενεκεδάκια και στολίζει τα σαμάρια του σπιτιού της, ενώ τα παιδιά αναλαμβάνουν το στόλισμα της παραλίας και των πεζουλιών.